19-14: “Kwalificatie gênante vertoning.”

De kwalificatie van de Grote Prijs van Italië van 2019 gaat in als een van de meest bijzondere. En nee het was geen regen. Of een B-coureur die zijn auto niet op de baan kon houden. Het was ook geen streakende Niels. Nee, hij gaat de geschiedenis in als de kwalificatie waarbij 7 van de 10 coureurs geen 2e run konden maken omdat de vlag al gevallen was.

Wat was nou het geval: Aan het begin van Q3 hadden bijna alle coureurs hun eerste run al gedaan. 5 minuten voor het einde van de sessie verloor Kimi de achterkant van zijn auto waarmee hij een rode vlag veroorzaakte. Lewis was nog op tijd om een tijd neer te zetten anders had hij vanaf P10 ofzo moeten komen.

Deze situatie zorgde er voor dat alle coureurs nog een run moesten maken met nog krap 5 minuten op de klok. En omdat niemand eigenlijk voorop wilde rijden, want slipstream, besloten ze allemaal tot het laatste te wachten. Hülkenberg dacht het boefje van de klas te kunnen zijn door ‘per ongeluk’ te moeten afsnijden bij bocht 1 / 2. Wat volgde is toch wel een van de meest gênante vertoningen dit seizoen. Samen met het 2 dagen te laat zijn van Williams bij de test in Barcelona, de race-pace van de Haas auto’s, de kwaliteit van onze aflevering van de GP van Hongarije, die overigens wel bewonderenswaardig veel beluisterd werd. Waar was ik ook al weer? Oja, gênant. De prestaties van Giovinazzi, het mislukte debuut van Gasly en dan mogen we de prestaties van Vettel dit jaar ook niet vergeten.

Afin, een wijs gezegde zei ooit als twee honden vechten om een been, dan gaat een derde er mee heen. Alleen waren het in dit geval 7 coureurs waarvan er 2 een ronde neer konden zetten. En de board radio’s waren prachtig. Hamilton spande de kroon door te roepen dat Ferrari opzettelijk zachtjes zou hebben gereden. Dat er een Renault, een Racing Point en een McLaren voorop reden deed er blijkbaar niet toe. Aan de ene kant zorgde deze situatie voor een soort hilariteit. Maar aan de andere kant kan dit natuurlijk niet.

Over de hele wereld kijken er tientalen zo niet honderden miljoenen mensen die er allemaal voor betalen. Alhoewel. Ik betaal helemaal niks, ik zat al bij Ziggo. Maar je zou als Engelsman maar 40 pond per maand over maken aan onze vrienden van Sky en dan deze grap voorbij zien komen. Maar niet gevreesd ik heb een oplossing!

Het is al vaak op verschillende plekken aangehaald en in de Formule E doen ze het al. De super-pole ronde. Hoe je tot die 6 man komt die overblijven moet de FIA zelf weten maar laat de top 6 dan na elkaar een hotlap doen die wij als TV kijker helemaal mee kunnen kijken. Dat moet echt super gaaf zijn. Op dit moment moeten wij als TV kijker de actie van social media af halen en dat vind ik op zichzelf schandalig. En bedenk wat je er ook mee kunt doen. Je kunt de persoon met de snelste tijd op dat moment projecteren als ghost voor of achter de persoon die op dat moment bezig is.

Ik kijk er naar uit dat ze wat nieuw proberen. Alhoewel het nieuw proberen ook wel eens mis is gegaan. Denk aan het afvalsysteem van begin 2016. Ik hoop dat de FIA er wat mee doet. Ik ga het er bij laten en zie jullie weer over 2 weken. Tot dan!

Bekijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *