19-11: “Kaarten GP Zandvoort”

Afgelopen week was het zo ver: nadat een miljoen mensen zich hadden aangemeld voor een plaatsbewijs voor de Grand Prix werden deze week de 104.000 kaarten langs de lijn verloot. Alhoewel miljoen mensen, ga uit van ongeveer een vijfde. Er zijn genoeg mensen die meer aanvragen dan zij gaan kopen. Of ze kopen en gaan ze tegen een flinke commissie doorverkopen op Marktplaats. Ratten gedrag. Die 104.000 kaarten zijn ook niet helemaal waar. Dat heeft te maken met het feit dat kaarten van de Jumbo, Heineken, Talpa en andere sponsoren er nog vanaf moeten.

En het feestje op de sociale media was compleet. De ene na de andere reactie en de een nog bozer dan de andere. Allereerst over de mensen die het schandalig vonden dat er zo snel al kaarten op Marktplaats gevonden konden worden. Dat waren gedeeltelijk natuurlijk oplichters en de andere helft mensen die ten eerste geluk hadden dat ze meerdere malen waren ingeloot en niet goed de regels hadden gelezen waarin stond dat je kaarten die je over hebt niet op Marktplaats mag verkopen.

Voorbeeldje. Jelle, Niels en Ik schrijven ons alle 3 in in de hoop dat we meer kans zouden maken. We hebben geluk, Jelle en Ik hebben allebei de kaarten toegewezen. Een ‘echte’ Nederlander koopt ze natuurlijk allemaal en verkoopt de 3 die je over hebt op het wereld wijde web. Ja en dat mag dus niet.

Maar dit is niet het enige voorbeeld dat festivals, concerten en andere evenementen hun verkoop niet op orde hebben. Bij elk groot concert zijn er mensen of soms bedrijven die veel kaarten opkopen. Vervolgens schaarste creëren en zo voor veel geld die kaarten weer van de hand doen. Dit is op te lossen. Verkopen op naam en je legitimeren aan de poort. Maar dat kost geld. En de organisaties hebben het geld toch binnen. Dus waarom zouden ze dat doen. Wat ik overigens wel weer goed vond was dat de organisatie wel voet bij stuk hield over de kaarten die dan dubbel verkocht waren: gewoon dokken zeiden ze. Ja, dan schiet je je toch in je eigen voet.

Maar goed, naast de woede over het snel weer verkopen van de kaarten was er ook een argument van hele andere aard wat rond ging. Mensen die de Formule 1 al volgen sinds dat Max zijn debuut bij STR volgen of ver daar voor al. Vonden dat ze meer recht op een kaartje zouden moeten hebben dan mensen die na Spanje 2016 pas zijn gaan volgen of daarna pas. Wat ik mij dan wel afvraag is in hoe verre die redenatie dan precies werkt. Omdat jij elke zondag op de bank ligt heb je meer recht op een kaartje dan een ander. Houd niet echt stand. Toch kan ik het me ook wel weer voorstellen dat je zo denkt. Zelf ben ik al 14 jaar seizoenkaarthouder bij RKC en we zijn afgelopen jaar gepromoveerd. Met wekelijks net iets meer dan 2000 man op de tribune. En vervolgens staat 6000 man op een plein te vieren dat we gepromoveerd zijn. Ik kan me ergens het gevoel voorstellen.

Maar goed, ik had mij niet ingeschreven voor een kaartje. Ik heb er weinig vertrouwen in dat ze infrastructureel de boel goed genoeg op orde krijgen en sta overigens ook niet vooraan om mee te mogen hossen in het oranje gedrang. Als we maar een mooie race krijgen.

Dus ik zit lekker front row. Drinken in de buurt. Ik mis in ieder geval niks van de race. Zie herhalingen en heb gewoon internet om mn vrienden alle 4 te appen en een toilet om de hoek. U raad het al. Lekker thuis op de bank.

Bekijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *