19-08: “Ik begin die Bernie wel een beetje te missen. ”

De grote prijs van Frankrijk. Frankrijk, het land waarvan de premier een naam heeft van een high-tea snack. Waar naar een geel hesjes protest gaan inmiddels net zo’n zaterdagmiddag activiteit geworden als voetballen. Wiens politieke stemgedrag mooi beschreven wordt door Snollebollekes (links/rechts) en waar de lekkerste 2 ontbijtbroodjes vandaan komen. De croissant en het stokbrood. En ‘last but not least’ het land waar het circuit Paul Ricard ligt. En een succes is dat. Een spannend en uitdagend circuit met een prachtige ambiance en een stel bochten waar je je vingers bij aflikt. Not.

Maar goed, eerlijk gezegd zijn er daar nog wel een paar van op de kalender. Ik heb niks met Abu Dhabi bijvoorbeeld. Maar het is hier wel prachtig om te zien met welke Franse arrogantie ze het verkeersprobleem hebben aangevlogen. Alleen Fransen kunnen 50.000 mensen over twee-en-eenhalve landweg naar een circuit laten komen waar je een kaartje gekocht hebt van 300 euro.

Dit laatste is voor veel mensen een reden om niet naar het circuit te komen. Veel tijdelijke tribunes waren niet opgebouwd en de tribunes die er wel stonden zaten niet vol. En gezien de problemen dus heel begrijpelijk. Terwijl het met Fransen in de Formule 1 best goed gaat. Renault gaat best lekker. Of nee wacht. Pierre Gasly die rijdt bij een topteam. Nee wacht dat gaat ook niet top. Achter in het veld? Ja neem Grosjean. Nee laat maar.

Maar ligt het daar dan aan? Een Duits team domineert al jaren en een Duitser won in 2016 nog het WK maar zonder het Max-effect had de GP na 2016 niet meer op de kalender verschenen. En volgens geruchten staat ie er volgend jaar niet meer op.

Terug naar Frankrijk, het is mij echt een raadsel waarom de Formule 1 op dit circuit rijdt. Je hebt echt een paar pracht banen liggen. Magny-Cours is een pracht circuit, denk aan de beelden van Massa vs Kubica, maar ook het circuit van Le Mans kan in orde gemaakt worden om er Formule 1 te rijden. Sowieso die laatste heeft bewezen veel mensen aan te kunnen en is uiteindelijk veel leuker om naar te kijken i.p.v. de hypnose verf van Paul Ricard. 

Achja, uiteindelijk draait het allemaal om geld, en ik hoop dat de beleidsmakers die gisteren de race gezien hebben ook zullen denken: het moet anders. Want van zulk soort races op zulk soort banen en zulk soort straffen is voor niemand leuk. Wie had gedacht dat ik ooit nog het volgende zeggen: ik begin die Bernie wel een beetje te missen.

Bekijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *