Afgelopen week vond het traditionele schoolreisje van de Formule 1 naar London plaats. De teams komen dan allemaal bij elkaar op het hoofdkantoor van de FOM om de nieuwe regels te bespreken. Dit hele schoolreisje zie ik al helemaal voor mij. Ze verzamelen met z’n allen op Heathrow Airport. Daar stappen ze allemaal in de bus. Christian Horner van Red Bull en Abiteboul van Renault mogen niet naast elkaar zitten van de juf want de kans is te groot dat ze ruzie krijgen. Guenther Steiner moet voor straf vooraan naast de juf plaats nemen want tijdens het laatste schoolvoetbaltoernooi bleef hij maar tegen zijn mede spelers roepen: “We could look like rockstars but now we look like fucking wankers!”.
Ik zie nog veel meer vergelijkingen: Toto Wolf van Mercedes is dat meisje dat altijd roept: “ik snap het niet, ik snap het niet” maar gewoon een 9 haalt voor de toets. En dan heb je nog dat wat stoffige wat aparte meisje in dat hoekje wat Claire Williams heet, die wil niet geholpen worden en neemt niks aan van een ander dus het zal je niet verbazen dat ze waarschijnlijk niet over mag.
Ach, genoeg van dit schijtlollige gedoe. Op de bijeenkomst worden best wat interessante dingen besproken. Liberty Media wil de sport veranderen en de grote verandering in de regels van 2021 is hun moment om de sport naar zich toe te trekken. Denk daarbij onder andere aan de regels voor de auto’s, hoe die eruit komen te zien. Daarvoor heeft de FOM Ross Brawn aangetrokken. De man die in 2009 met zijn net opgerichte team vanuit het niks het WK won. Hij heeft, naar het schijnt, al een aeropakket verzonnen wat maar 5% downforce verliest als je achter iemand rijdt. Ter vergelijking, dat is nu 50%.
Een ander belangrijk onderwerp wat besproken is zijn de B-team constructies. Haas koopt bijvoorbeeld alles wat volgens de regels mag in bij Ferrari. Teams die zoveel mogelijk zelf willen doen zoals Williams en Renault zijn het hier niet mee eens. De betekend wel dat Haas met nog geen kwart van het budget van Ferrari zomaar aanspraak kan maken op de 4e plek in het constructeurskampioenschap. Persoonlijk vind ik deze constructie niet heel slecht, als je daarmee zorgt dat je het aantal teams op niveau kan houden. Het nadeel is natuurlijk wel dat op deze manier maar een paar teams aanspraak kunnen maken op het kampioenschap, want bijvoorbeeld Ferrari zorgt wel dat de auto van Haas altijd minder blijft.
Maar het heetste hangijzer, wat ook een beetje samenhangt met het vorige, is de verdeling van het geld. In de huidige situatie is het zo dat Ferrari zonder op te komen dagen al 68.000.000 dollar overgemaakt krijgt. Verder is er nog een wildgroei van bonussen voor verschillende teams: Of omdat ze heel succesvol waren of heel succesvol zijn. En dan moet de premie voor WK punten er nog overheen. Een compleet bizarre situatie als je het mij vraagt, allemaal een uitkomst van de vriendjespolitiek van Bernie Ecclestone. Voorbeeldje hiervan is de 35.000.000 die Red Bull krijgt omdat ze de eerste waren die in 2013 de nieuwe afspraken getekend hebben.
En de teams buitelden de laatste weken over elkaar heen om te roepen dat er echt wat moest veranderen. De een na de ander riep dat de FOM nu echt aan hun eisen moest gaan voldoen anders zouden ze maar wat anders gaan doen dan Formule 1. Een soort Brexit tactiek, alleen in plaats van roepen wat je niet wil, roepen wat je wel wil. Op zich een stap vooruit.
Afin, de FOM lijkt te leveren. Zo lijkt het erop dat de start premie flink wordt verhoogt en dat er wat wordt gedaan aan die aparte bonussen voor verschillende teams. Ook gaan er de geruchten dat er een budget-cap komt. In dat budget-cap worden o.a. salarissen van coureurs en management, PR activiteiten en de kosten van de motorhome’s niet meegenomen. Dit ook om het makkelijker te maken voor nieuwe team om de Formule 1 te bereiken.
Uiteindelijk zal het allemaal op z’n pootjes terecht komen. Vaak blijken alle dreigementen wel mee te vallen. Bij Ferrari kunnen ze in ieder geval beginnen met bedenken hoe ze van het maken van een nieuwe voorvleugel een PR activiteit kunnen maken.