Mercedes-AMG Petronas Formula One Team - W11

Mercedes mag met recht het team to beat genoemd worden na 6 wereldkampioenschappen voor zowel het constructeur- als het rijdersklassement. 

De livery
De lancering van de livery kwam ondanks eerdere berichtgeving als een verrassing. In verband met het binnenhalen van de sponsordeal met INEOS werd die aankondiging, net als die van de livery al op de maandag gedaan in plaats van op de dag van de eerste meters op Silverstone op de vrijdag. Wat opvalt aan de livery zijn de wat scherpere kleuren en de rode toevoegingen rondom de INEOS logo’s.

De auto
Het design van de auto geeft nog niet veel weg en er lijkt ook niet heel veel veranderd. Althans, zo lijkt het. Vorig jaar reed de formatie uit Brackley in de eerste week van het testprogramma ook met een ander aero-pakket wat er hoofdzakelijk op gebouwd was om de correlatie tussen de auto en de windsimulator te testen. Verder verbaasde Mercedes met een nieuwe ‘DAS’ stuursysteem, iets waar het laatste woord vast nog niet over gezegd is.

Scuderia Ferrari Mission Winnow - SF1000

Is 2020 dan eindelijk het jaar dat het Ferrari gaat lukken? Het verhaal van de trots van Italië van de laatste jaren is er toch wel een van veel geblaf maar weinig bijten. Waar sinds 2017 wel meegestreden werd om de knikkers was een overwinning in één van de wereldkampioenschappen al ver voor het einde van het seizoen uit zicht, terwijl ze in Barcelona tijdens de testweken vaak nog zo sterk leken. 

De livery
Blijkbaar is het zo dat als je een feestje wil bouwen je Italianen moet bellen. In het prachtige Romolo Valli theater in Reggio Emilia, wat niet ver van Maranello af ligt, presenteerde de Scuderia haar gloednieuwe bolide met een show waar je u tegen zegt.  Zoals verwacht kan worden van Ferrari brengt de livery weinig verrassingen met zich mee. Rood blijft de boventoon voeren en is dit jaar zelfs nóg iets meer aanwezig dan vorig jaar. Verder staan de bekende sponsoren als Mission Winnow, Ray-Ben, Shell en UPS prominent op de bolide.

De auto
De boodschap namens Sebastian Vettel aan het adres van de technici voor deze winter was duidelijk: meer downforce aan de achterkant! Het is geen geheim dat Sebastian daar heel wel bij vaart. Daarom lijkt het ook dat Ferrari de auto wat meer rake probeert mee te geven. 

Aston Martin Red Bull Racing - RB16

Het jaar van de waarheid. Nadat 2019 nadrukkelijk het opbouwjaar genoemd werd zijn er nu geen excuses meer. Max Verstappen moet en zal de jongste wereldkampioen ooit worden en het stappenplan is duidelijk. Red Bull is het team van de inhaalslag na een vaak matig begin. Dit jaar zijn er echter bijna geen regels veranderd en dus zullen ze er vanaf het begin moeten staan. 

De livery
Het budget van Red Bull inc. voor de lancering van een nieuwe auto lag duidelijk bij het junior team, maar goed dat later. De livery van de hoofdmacht werd bekend gemaakt via de sociale kanalen en de eerst kilometers op het circuit van Silverstone brachten eigenlijk net als bij de andere topteams weinig verrassends. 

De auto
Waar Red Bull bekend om staat, en wat ook vaak de reden is van een sobere lancering van de auto, is dat ze weinig weggeven voordat de testweken beginnen. Daarom mogen de foto’s van dit jaar toch al revolutionair genoemd worden. Of is het een afleidingsmanoeuvre? Wat direct opvalt is de neus. De design-uitdaging van de neus is heel simpel: voldoen aan de crash-test en zo min mogelijk de luchtstroming in de weg zitten. Verder doet Red Bull mee met de trend die je door het hele veld ziet en dat is dat de opening van de sidepods steeds kleiner worden. Ook de rake is nog niet verdwenen, dat is op de foto’s van Silverstone mooi te zien.

McLaren F1 Team - MCL35

Een aanval op de top-3 zal er waarschijnlijk niet in zitten voor McLaren. Het zal dus zaak zijn om zo snel mogelijk de 4e plek bij de constructeurs veilig te stellen en de focus te stellen op 2021 waar ze met een “nieuwe” krachtbron wél  weer mee wil doen voor de overwinningen.

De livery
McLaren doet de lancering zoals McLaren dat de laatste jaren doet. In eigen huis werd de MCL35 gepresenteerd aan de wereldpers. De livery is grotendeels gelijk gebleven, met iets minder driehoekjes en tierelantijntjes en meer strakkere banen over de auto. Met het vertrek van Petrobras is er voor A better tomorrow een  prominentere plek op de auto gereserveerd. 

De auto
Ook de trend van kleinere en smallere sidepods is het ontwerpteam van McLaren niet ontgaan. Bovendien lijkt de achterkant van de auto eerder smaller te worden. Dit natuurlijk om de hoeveelheid weerstand te verkleinen. Ook het design van de neus is anders, waar eerst nog een vrij unieke vorm van de luchtgaten vooraan gehanteerd werd is er nu meer de Ferrari-neus uit 2019 gekeken. 

Renault F1 Team - RS20

Wat volgens het meerdere jaren plan het komende jaar zal moeten brengen voor het vlaggenschip van de Franse autofabrikant weet de redactie inmiddels ook niet meer maar dat het beter zou moeten zijn dan strijden voor plek 4 bij de constructeurs mag duidelijk zijn. Aan het rijdersduo zal het in ieder geval niet liggen. Met Ricciardo en Ocon heeft het toch twee prima rijders in huis. Ook daar dus weinig excuses. Helemaal als je bedenkt dat ze 1000 pk onder de motorkap hebben zitten, volgens Renault zelf tenminste. De auto zelf was op de dag van de presentatie niet aanwezig. Waarom? Dat zal gissen blijven, maar het lijkt er op dat de auto simpelweg niet klaar was. 

De livery

Net als Red Bull vorig jaar komt Renault met een heuse test-livery voor de dag tijdens de wintertests. De auto is vrijwel geheel in zwart gehuld en enkele gele accenten moeten er op duiden dat het daadwerkelijk een Renault is. In Australië zal weer een Renault aan de start staan met de kleurenstelling zoals deze de laatste paar jaren gevoerd is.

De auto

Wat direct opvalt aan de neus is dat deze een vrij grote bolling heeft gekregen over het oppervlakte in vergelijking met de R.S.19. De rest van de R.S.20 is grotendeels kaal gebleven of vrijwel identiek aan de R.S.19. De verwachting is dan ook dat er nog veel dingen zullen worden toegevoegd gedurende de testdagen.

Scuderia AlphaTauri Honda - AT01

Toro Rosso is niet meer. In naam in ieder geval. Vernoemd naar het kledingmerk van Red Bull Inc. gaat het oude Minardi de strijd aan met de rest van het middenveld.

De livery
In een gelikte show met onder andere oud Red Bull coryfee David Coulthard onthulde Alpha Tauri haar AT01. Met beide coureurs op de achtergrond werd de nieuwe bolide onder het gordijn vandaan gehaald. En als een van de weinige teams deed het, natuurlijk mede door de naamsverandering, een compleet nieuwe livery uit de doeken. Een zwart/witte kleurstelling die doet denken aan die van Williams een jaar of 15 geleden zal de auto en de rest van het seizoen sieren.

De auto
Dat Alpha Tauri zo nu en dan in de keuken van het moeder team mag kijken is geen geheim meer. Ook in deze auto komt zowel het design van de sidepods als de voorvleugel bekend voor. 

BWT Racing Point F1 Team - RP20

Racing Point heeft de laatste jaren prima resultaten kunnen behalen, zeker gezien het beschikbare budget. Constante prestatie afgewisseld met incidentele uitschieters zorgden er voor, dat ondanks de kleurstelling, het team langzamerhand de grijze muis binnen de Formule 1 werd. Met een kapitaalinjectie van papa Stroll moet nu eindelijk de echte stap naar boven gezet gaan worden. De prima resultaten in het verleden zullen nu niet meer voloende zijn. 

De livery

Racing Point reed met misschien wel de opvallendste livery van het gehele Formule 1 veld. De pink panthers gaan vrolijk verder op deze opvallende weg, uiteraard voornamelijk ingegeven door de titelsponsor die een nóg prominentere plek op de auto heeft gekregen. Verder zijn de voornamelijk donkerblauwe details van de 2019 auto verdwenen en is het geheel door het gebruik van mmeer witte accenten wat lichter geworden

De auto

Door het ontbreken van een officiële presentatie van de auto voor de wintertests was het afwachten hoe de Racing Point zou gaan zien. Bij het uitrijden van de pitstraat op de eerste woensdag bleek direct dat de engineers bij Racing Point goed gekeken hebben naar de W10, de auto die tenslotte beide kampioenschappen in de wachte sleepte. Evenals over de livery zijn de meningen over deze keuze verdeeld. Met name de rest van het middenveld uitte sterke kritiek op de RP20. Wanneer de RP20 even snel is als de W10 kan er nog wel eens een flinke stap gemaakt worden dit jaar.

Alfa Romeo Racing ORLEN - C39

Alfa Romeo heeft met Kimi Raikkonen een echte topcoureur in huis die echter wel in de herfst van zijn carrière zit. Giovinazzi is wat dat betreft de complete tegenpool van Raikkonen met een wisselvallig begin en een sterk einde van 2019. Een gevecht aan de achterkant van het middenveld waarbij elk punt gekoesterd moet worden lijkt ook in 2020 het devies te worden voor de Italiaanse formatie

De livery

Waar Red Bull Racing zijn testlivery voor de veandering eens thuis liet, ging Alfa Romeo wél met zo’n unieke livery aan de haal. Net als de valentijnslivery van vorig jaar dus weer een speciale kleurstelling voor Alfa Romeo. De rood met witte kleurstelling die bij de meeste erg geliefd was maakt voor een paar dagen plaats voor donkere kleuren. Geen zorgen, de ‘originele’ kleuren zullen in Melbourne weer op de Alfa Romeo te zien zijn.

De auto

Naast de relatief kleine veranderingen aan de sidepods, bargeboards en diffuser zoals we die bij meerdere teams zien lijkt er niet veel aan de Alfa Romeo veranderd. Er kan dus met recht gesproken worden over een doorontwikkeling van de auto van vorig jaar. Het is te hopen dat Alfa Romeo onderhuid enkele veranderingen door heeft kunnen voeren, anders kan de strijd aan de staart van het middenveld weleens een hele eenzame worden. 

Haas F1 Team - VF-20

Hoe de breuk met Rich Energy precies is gelopen gaan we waarschijnlijk nooit weten, tenzij Netflix nog meer achter de schermen heeft gezien dan wij durven hopen. Het nieuwe jaar moet in ieder geval weer hoop brengen op een aanval op de 4e plek, net zoals in 2018. Afgelopen jaar was er een om heel snel te vergeten, want naast het sponsordebacle was er ook totaal geen controle over de coureurs en de auto. Dat moet allemaal verholpen zijn.

De livery
Geen speciale launch voor de VF-20 want dat is allemaal veel te duur. Haas maakte de nieuwe livery bekend via de sociale kanalen. Een terugkeer naar het oude concept zonder al het grijs en met de achternaam van de eigenaar weer prominent op zowel de sidepods als de achtervleugel. Een nieuwe sponsor is zo te zien nog niet gevonden.

De auto
Het probleem van vorig jaar was hoofdzakelijk dat de banden niet begrepen werden. Nu zijn de banden niet veranderd t.o.v. vorig jaar, maar met een constantere auto kan Haas wél aan de slag met het beter begrijpen van het rubber. De foto’s geven eigenlijk nog niks los over hoe de auto er echt uit gaan zien, alhoewel het lijkt alsof er toch ook met een flinke rake gewerkt wordt.

ROKiT Williams Racing - FW43

Nog maar een jaar overleven lijkt het toch voor Williams te worden. Er is expliciet niet naar een ander concept gekeken en vooral gefocust op verbeteren van het huidige concept. Met het meest onervaren rijdersduo (0 wk-punten) van het hele veld zal Williams,”het gat met het middenveld proberen te dichten”. Williams zal net als de rest van het middenveld kijken wat er te halen valt en zo snel mogelijk de focus verleggen naar 2021. Hopend op betere tijden. 

De livery
Met het vertrek van Kubica vertrok ook Orlen van de auto van Williams. Dat met ABK Beer een nieuwe sponsor wist te stikken die nu op de auto prijkt. De kleurstelling is ook weer wat nieuws. Wit voert nog steeds de boventoon maar door de introductie van het vele rood een stuk minder dan voorheen. Het mag vooropgesteld worden dat de Williams-design afdeling ontwerpen wel eens jat van tandpasta.

De auto
Er zijn twee items die nogal in het oog springen. Als eerste is daar de neus. Er lijkt toch best flink naar de Red Bull neus gekeken. Als tweede is daar de vorm van de motorkap. Er zit een soort bult net achter de schouders van de coureur. Een design wat eigenlijk nog nergens gezien is en als dat zo is betekend dat vaak niet zo snel wat goeds. 

Bekijk ook: