19-17: “Nieuw weekend-format interessant!”

Het zal niemand ontgaan zijn en misschien hebben we het er al uitgebreid over gehad, maar dit weekend waren zowel de race als de kwalificatie op zondag. Dit besluit is vrijdag al genomen, voordat de trainingen begonnen. En als je het mij vraagt is het een dapper en goed besluit. Aan de ene kant is de veiligheid op het circuit zelf heel belangrijk van zowel de coureurs en monteurs als van de fans rond het circuit. En daarnaast kun je natuurlijk ook niet met de gehele Formule 1 doen alsof het een uit de hand gelopen regenbui is en gewoon de baan opgaan terwijl er elders in het land op een paar 100 km mensen omkomen door het slechte weer. Resumé: Het is dus een goed besluit niet te rijden.

Het betekende wel dat de Formule 1 een nieuw format kon testen. Een beetje uit nood geboren maar toch. Met 22 races op de kalender is de huidige opzet van een weekend niet meer houdbaar. En eerlijk is eerlijk. Kwalificatie en race op één dag vond ik niet eens zo vervelend. Het enige nadeel wat ikzelf ondervond is het tijdsverschil in combinatie met een verjaardag op zaterdag. Maar goed, ik vind het zelf heel leuk dat je heel lang in een soort Buzz kan zitten.

Dit kan natuurlijk de opmaat zijn voor de F1 en alle uitzenders om veel meer met zo’n zondag te doen! Neem de kijker thuis mee naar een circuit. Zorg dat het vermaak op de baan net zo leuk is voor de TV-kijker als de mensen langs de baan. Maak mensen deel van een beleving. Misschien gaan de kijkcijfers dan ook omhoog.

Mits het fysiek mogelijk is voor de coureurs, en dat is het volgens mij, ben ik voor. Alleen de promotors niet. Zoals in een eerdere aflevering benoemd willen de promotors graag 3 dagen aan kaarten kunnen verkopen. Dit zal nog wel een mooie discussie worden voor de 2021 regels.

Maar goed, nog even terug naar die magische ochtendraces. Ik ben er dol op. Ja oké, als er een verjaardag is gepland op zaterdagavond is het even doorbijten. Maar als je vervolgens geen column hoeft te schrijven en podcast opnemen kun je gewoon nog een ‘powernappie’ doen. Ja inderdaad, de column vandaag is powered by Rich Energy, daar hadden wij er nog wat van staan.

Wat de 7-uursraces ook met je doet is dat het niet meer uit maakt hoe saai de race is. Voor Japan maakt dat niet uit maar voor Australië helpt dat heel erg. Daar helpt het overigens ook mee dat het de eerste van het seizoen is. Als je Frankrijk en Australië in de kalender om zou draaien zouden we het na een paar jaar niet meer accepteren. Enfin, ik ga nu snel een powernap doen. Tot over een week of 2.

Bekijk ook:

1 comment on “19-17: “Nieuw weekend-format interessant!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *