20-17: ““We Race as One” is dood en begraven”

Afgelopen week dook er een flimpje op van de nieuwe Haas coureur Nikita Mazepin. En voordat ik echt aan mijn rant ga beginnen. Nee, coureurs hoeven van mij niet heiliger te zijn dat de paus. Ik vind het ook niet schokkend ofzo, als Kimi eens te diep in het glaasje heeft gekeken. De cancel-culture, zoals we in goed Nederlands ook wel zeggen, is allemaal al sterk genoeg.

Maar laten we wel wezen, Nikita Mazepin gaat gewoon een grens over. In een Porsche met een paar vrienden een of andere chick naar de borsten grijpen. Dat is ook niet iets wat de gewone man zomaar overkomt ofzo. Ik bijvoorbeeld, heb helemaal geen Porsche. Ik vind dit ook tè voor een jeugdzonde. Maar het is meer dan dat. Het feit dat je zoiets doet is al vrij beschamend en zeker niet goed te praten. Maar dat je het nog nodig vind dat met de wereld te delen is pas echt “zum kotsen”. En daar gaat iedereen aan voorbij.

Maar goed. Wanneer zo’n filmpje uitlekt, hij had het zelf al heel snel uit z’n eigen Insta story verwijderd, is het wachten op een reactie van het team. En niets zeggender dat dit kon gewoon niet. “Dit gedrag is weerzinwekkend en wij gaan dit binnen het team oplossen, we doen er verder geen uitspraak meer over.” Gelukkig deed Steiner voor de pers nog wel een rondje om aan te geven dat het echt serieus werd genomen. Hoe en wat? Dat kon hij niet vertellen.

Het is dat soort hypocrisie van de hoogste plank. Nikita heeft een rijke papa die voor hem zelfs een stoeltje koopt en hij denkt onfeilbaar te zijn. Het gedrag van een 21 jarige laat volledig volwassen mensen zich in alle bochten wringen voor wat centjes. Het is de sneuheid ten top. Maar we zijn er nog niet. Want de FIA en de FOM deden nog een extra schepje boter op het hoofd van alles wat beleidsmaker voor deze organisaties is. In een verklaring gaven ze aan dat het wel ongepast is, maar het feit dat hij zich openlijk had verontschuldigd en het team dat intern oplost is voor nu wel genoeg.

Dit, in combinatie met vrolijk Saoedi-Arabië aan de kalender toevoegen, is het failliet van de campagne “We Race as One” die de F1 meer inclusief moet maken. In ieder geval moet laten lijken. Stop er maar mee. Ga wat anders doen. Leg anders nog eens uit hoe je de hele handel lekker groen gaat maken.

Als je deze kleine puisten al niet fatsoenlijk uit weet te knijpen. Dan is het einde vrees ik meer dan zoek. Want wat als een grotere rijder als Max of Leclerc dit zou flikken. Waar de belangen voor de sport nog groter zijn. Zijn die dan vogelvrij?

Maar gelukkig was er een verklaring van de dame waar het hele verhaal mee is begonnen. Ze zou een goede vriend zijn. Ja sure, en er is zeker niet met Russische dollars geschoven. Dat is in de #MeToo-geschiedenis nog nooit voorgekomen.

Bekijk ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *