20-14: ”Het begin van het eind”

De vaste luisteraar moet nu denken, dit is toch echt niet Lucas en dat klopt. Ik, Jelle doe voor één keer de column. Buiten het feit dat het raar is voor onze luisteraars, kan ik nu ook de spanning van de gezichten van Lucas en Niels aflezen. Zij weten namelijk nog niet wat ik jullie allemaal ga vertellen en hebben deze column nog niet kunnen lezen. Deze column heeft als titel ‘Het begin van het eind’ en wellicht begint bij mijn co-presentatoren het kwartje al te vallen. Het huidige seizoen is op zijn einde aan het raken en met nog 3 races te gaan, is het zeker het begin van het eind.

Toch is het niet alleen voor het Formule 1 seizoen van 2020 bijna einde oefening. Ik heb namelijk besloten om met ingang van volgend seizoen mijn microfoon aan de spreekwoordelijke wilgen te hangen. Ik stop dus met DTNL. Waarom ik stop, daar kom ik zo op terug. Maar laat ik het nu eerst even hebben over de kalender van volgend seizoen, want ook die heeft aan mijn beslissing bijgedragen.

Want beste luisteraars, wat een kalender. Maar liefst 23 races telt de nieuwe kalender van 2021 en daar staan gelukkig een paar oude bekende op. Want Lucas had het 2 afleveringen terug namelijk over Interlagos. Dat circuit was nog op geen enkele uitgelekte-concept-vroegtijdige-klad-hoe je het ook wil noemen-kalender te vinden. Hij had het toen al over de rete rijke historie van de races op dat circuit en gelukkig staat hij op de kalender van volgend seizoen. Verder hebben we ook nog een nieuweling op de kalender, namelijk die van Saoedi-Arabië. Een tweede volledige nachtrace op de kalender. Tevens weer een in een allerjezus rijke oliestaat met een merkwaardige mensenrechten reputatie. Daarmee heb ik denk ik wel genoeg gezegd. Op die kalender vallen mij overigens nog 2 dingen op, want Vietnam is er af en dat gat is nog niet opgevuld. Ik ben benieuwd wat er op die plaats komt en het lijkt mij dat de FOM nog genoeg circuits kan kiezen vanuit dit seizoen. Dat laatste wat opviel is dat onze eigen thuis-GP is verplaatst naar september en dus niet meer plaatsvindt in mei. Nu is het Nederlandse weer verraderlijk, maar gemiddeld valt er, zeker in het begin van September, veel regen. Dat lijkt mij wel wat, een kletsnatte regenrace waar de auto’s en coureurs nog net niet gezandstraald worden. Ik hoor Lewis nu al klagen over de zandstorm die zijn banden aantast.

Maar dan terug naar mijn einde binnen de Formule 1, want net als Grosjean en Magnussen keer ik volgend jaar niet terug. Kort samengevat is die beslissing een samenkomst van tijd en plezier. Laat ik eens met tijd beginnen, want daar zit die bomvolle kalender ook bij. Het zijn maar liefst 23 races in een jaar van 52 weken. Dat wil dus zeggen dat je bijna de helft van het jaar op zondag zoet bent met kijken, opnemen, knippen en uploaden. We willen het goed doen en dus kost dat tijd en dat snap ik van harten. Want beste luisteraar, ik neem jullie graag mee in een gemiddelde racedag. Laten we de GP van de Eifel als voorbeeld pakken. De race begint om 14:10 en duurt gemiddeld zo’n 2 uur, dus eer dat we aan het opbouwen en opnemen toekomen is het 4 uur geweest. Het opnemen duurt ongeveer een 1 a 1,5 uur en dus is het 6 uur als we klaar zijn. Dan snel naar huis, even eten en aan het knippen en de website beginnen. Vaak is het dan tegen 8 uur dat ik klaar ben met alles. Kortom, het kost je een hele dag. Daarom kijk ik ook naar volgend seizoen en mijn eigen agenda. Komend jaar ga ik afstuderen en begin ik aan een studie op de universiteit en doordeweeks ga ik dus weinig tijd overhouden. Op zaterdag moet er ook gewerkt worden, want anders vind mijn portemonnee het aan het eind van de maand wat minder. Reken daar de podcast-zondag bij op en daar ging mijn week. Erg veel tijd voor vrienden en familie heb ik dan niet meer. Daar komt ook nog bij dat ik van de 23 races al bij 10 een vraagteken kan zetten, door uitgestelde feestjes en evenementen dankzij corona.

Dan dat plezier, want om het lullig te zeggen. De lol is er voor mij wel een beetje vanaf beste luisteraar en daar heeft dit gekke seizoen wel aan bijgedragen. Ik had nog goede moed, want nieuwe circuits en de eerste race waar Mercedes niet zo lekker liep. Toch merk ik nu dat we al een aantal afleveringen hetzelfde vertellen. Hamilton gewonnen, Mercedes ging goed, Albon juist weer niet en Gasly doet het toch wel aardig. Ik merk dat ik in herhaling val en dat zelfs met een seizoen van maar 17 races. Dat worden er volgend seizoen dus 23 en gezien er weinig zal veranderen aan de auto’s, zakt de moed mij in de schoenen. De spanning is er voor mij wel af en zelfs het kijken gaat soms met enige moeite. Als laatste komen jullie daar ook voorbij beste luisteraars, want jullie zijn met ongeveer 150. Ik vind dat net als in het begin nog steeds heel wat. Dat meer dan 100 man naar jouw geneuzel willen luisteren. Maar dat getal stagneert nu al een aantal afleveringen en dus krijg ik ook niet meer het lekkere gevoel van een stijgende lijn in luisteraarscijfers. Mijn plezier en mijn drive om meer te investeren in DTNL zijn weg en dus stop ik.

Het einde komt dus in zicht, maar we zijn er nog niet. Ik ga nog 3 races de andere twee in toom proberen te houden en wellicht komt er nog wel een afsluitende episode. Ik zou dan graag nog eens een column schrijven over mijn 2 jaar DTNL. Voor nu een welgemeend adieu en door naar Niels, want die weet zoals altijd waar wij te vinden zijn.

Bekijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *