20-12: “Interlagos is legendarisch, dat is niet te koop. Gelukkig.”

319{icon} {views}

Over een paar weekjes is het al weer een jaar geleden dat die legendarische race op Interlagos plaats vond. Op een volgepakt circuit ten zuiden van Sao Paolo won Max Verstappen na een krankzinnige race. Twee maal Hamilton inhalen, rondvliegende Ferrari’s, Hamilton die eerst een strategiefout maakt en dat vervolgens probeert te herstellen en daarbij Albon van de baan knikkert. Gasly die 2e wordt. McLaren dat voor het eerst in 100 jaar weer een podium pakt. Het was een te gekke race waar zo veel gebeurde dat het niet in een of misschien wel twee columns.

En ook de geschiedenis is rijk. Heel rijk. Is het niet de legendarisch lay-out die het vroeger in de jaren 70 en 80 dan wel het feit dat het na de eeuwwisseling heel vaak als seizoensafsluiter gold. De woorden “Is it glock?” in combinatie met Interlagos zullen voor altijd verbonden blijven aan de geschiedenis van de Formule 1. Maar ook “by my calculation you are champion by one point Kimi”. De bizarre race in 2012 waar Vettel na een firstlap incedent zich helemaal naar voren moet knokken om het WK nog te winnen.

De laatste 5 jaar is het geen enkele keer de laatste geweest en kenmerkt het zich vooral door de bizarre races die het oplevert. Door de hoogte en de lagere luchtdichtheid die daarbij hoort hebben de Mercedes motoren meer moeite hun dominantie te continueren wat nogal eens tot rare wedstrijden kan lijden. Want naast vorig jaar was 2016 natuurlijk magisch hoe Verstappen in 15 ronden zo’n beetje het hele veld voor lul zet. 2018 was hij tientallen seconde weg tot Ocon dacht zichzelf even te kunnen unlappen.

En nu gaat het ingeruild worden voor een gloed nieuw circuit in Rio de Janeiro. Zo is de planning. Op de voorlopige kalender van 2021 staat nog geen enkele Braziliaanse grand prix. Het circuit is en blijft legendarisch. Want je kunt ala Abu Dhabi wel heel veel geld betalen om de laatste te zijn. In de hoop zo’n legendarische status te verdienen maar dat kun je niet kopen. Daar komt zo veel meer bij kijken. Gelukkig maar.

Bekijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *