20-08: “Mercedes maakt de Formule 1 kapot!”

Jullie hebben twee afleveringen zonder gemoeten, maar daar is dan eindelijk weer een column! En wat voor een. Ondanks dat ik een gigantisch risico loop dat het deze zondag weer net even anders liep, ga ik het echt zeggen beste luisteraar: De dominantie van Mercedes maakt de Formule 1 kapot!

Week na week gaat het weer op precies dezelfde manier, maar vorige week was voor mij echt het hoogtepunt, of het dieptepunt zo je wilt. De gehele situatie begint sowieso wat diffuus te worden. We weten wie er wereldkampioen gaat worden bij zowel de constructeurs als de coureurs. Laten we bij die eerste beginnen.

Want wiens schuld is het eigenlijk dat Mercedes zo ver voor ligt? Niet van Mercedes zelf. Iedereen krijgt dezelfde pdf met het reglement op precies dezelfde tijd. En het is gewoon ongekend dat een team zo lang zo ver voor weet te blijven. Niemand gelooft nog dat Mercedes voor het einde van 2021 wordt ingehaald, op Opa Helmut Marko na dan. De motorstanden zouden Mercedes harder treffen dan Red Bull. Het wordt er allemaal alleen maar ééndimensionaler van. Er komt hierdoor geen extra inhaalactie en het gat in de kwalificatie gaat van 8 naar 6 tiende. Achja, die moet z’n maatje Dieter Mateschitz ook tevreden houden. De droom om weer de jongste wereldcoureur te leveren, is inmiddels wel in rook opgegaan. Mercedes krijgt het keer op keer voor elkaar om elke aanval af te slaan. En ja dan wint Max ineens een race op Interlagos en in Mexico, maar het echte beeld laat zien dat in Abu Dhabi, waar de meeste circuits toch echt op lijken, Mercedes makkelijk een 1-2 scoort.

Ook de twee aanvallen van Ferrari met als kopman Vettel mochten niet baten. Iedereen heeft die dramatische race op Hockenheim inmiddels dood geanalyseerd maar Vettel heeft daar niet het kampioenschap verspeeld. Dat zeiden we alleen maar, omdat het leuk klonk in de nabeschouwing. Het is na 2016 niet meer tot Abu Dhabi spannend geweest. Dat zegt alles.

De coureurs dan. In Nederland vinden we het niet altijd even fijn om te horen, maar Max Verstappen is niet de allerbeste coureur van het veld. Dat is Lewis Hamilton. Want ondanks dat het hem verweten wordt altijd het beste materiaal te hebben, degradeert hij Bottas tot gedoodverfde nummer 2. En daar wringt wat mij part ook de schoen. Het ontbreekt Toto Wolf aan de cojones om een echte concurrent naast Hamilton neer te zetten. Want laten we eerlijk wezen. Als Toto het had gewild, dan had Max allang in een Mercedes gezeten. Maar drie jaar vechten tussen Lewis en Nico Rosberg heeft hem bang gemaakt. Bang voor onrust. Bang voor crashes. Maar doe het dan voor ons Toto! Neem op z’n minst een coureur aan die in La Source en Les Combes z’n auto gewoon naast Hamilton zet! Of na een Safety Car durft aan te vallen. Wat Bottas vorige week liet zien, was gewoon zwaar ondermaats. Elk jaar slipstream’t de nummer 2 van de grid langs de polesitter, maar Bottas doet niet eens een poging.

Een man die dit wel durfde was Ron Dennis. De man die nota bene Lewis Hamilton liet debuteren in de Formule 1! Van Senna/Prost tot Hamilton/Alonso. Gevechten waar we als buitenwacht van smulden, want wat Duitsers nog wel eens willen vergeten: Het is allemaal voor de lol. Entertainment. Zonder interesse gaat de sport kapot en dan is het Schade Mercedes, alles ist forbei.  

Bekijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *