De vaste luisteraar zal het niet ontgaan zijn, maar ik ben een echte Silverstone-purist. Mede daardoor doet het zien van lege tribunes extra pijn. Zo is racen simpelweg niet bedacht. Maar midden in deze tragedie heeft er toch een Engelsman mijn hart gestolen. Wat de vaste luisteraar ook wel zal weten, is dat ik niet altijd zo bijzonder op de bank sta te springen als Lando Norris weer eens in de media is. Ik vond het vaak wat kinderachtig en vind zijn acties op de baan veel belangrijker.

Maar voor dit weekend had Lando een wedstrijd uitgeschreven voor een Helmontwerp. Hij had honderden verschillende en vooral professionele designs kunnen kiezen, maar hij koos die van een fan van 6. Heel aandoenlijk natuurlijk, maar dit komt nog bovenop de foto die vorige week op internet verscheen dat hij aan het mee sleutelen was aan zijn bolide. Zelfs de Nyck de Vries propaganda bij Ziggo Sport van vorig jaar, Norris zou het mediagenieke vooral hebben van zijn pa die een media tycoon is, weegt voor mij niet op tegen het interview wat hij rond de GP van Hongarije gaf over de matige condities waar al die engineers in moeten werken om zo’n triple header mogelijk te maken.

Als we dan even z’n teamgenoot er bij pakken. Die heeft maar één belang en dat is zijn eigen belang. Maar dat geldt voor alle grote jongens. Max Verstappen zal ook van mening zijn dat het team er meer voor hem is dan andersom. En voor Hamilton precies hetzelfde. Dat moet ook, want anders wordt je nooit wereldkampioen. Ik kan me niet voorstellen dat op de koffie gaan bij Lewis Hamilton heel gezellig is. Die wil het dan denk ik alleen over hemzelf hebben of over zijn successen. Het is niet voor niets dat zulk soort gasten ook altijd dezelfde soort hielenlikkers om zich heen verzamelen. Dan ga je vanzelf in jezelf geloven. Nog meer dan je al deed.

De kans dat Lando wereldkampioen wordt, is dan ook niet zo bijzonder groot. Natuurlijk duurt zijn carrière nog heel erg lang, maar het is simpelweg een goedzak. Een soort Jenson Button, want die werd ook alleen maar een keertje kampioen door een samenloop van toevalligheden.

Toch zullen er altijd mensen blijven die het te gemaakt zullen vinden. Ik gun het Lando in ieder geval van harte, want je plek in de racerij zo kennen en het opnemen voor je jongens en meiden die voor je werken laat ook zien hoe je als mens bent. En dan neem ik dat drukke, hijgerige, puberale Twitch leger voor lief. Volgende week wel een podium.

Bekijk ook: