21-02: “Ayrton Senna is een legende”

Onderdeel van de voorbereiding op een podcast is even een kleine recap maken van wat er ooit op een circuit is gebeurd. Nu weet ik niet hoe het met U de luisteraar zit, maar mijn kennis van de GP van San marino, zoals hij vroeger heette, is iet wat roestig. Dus dan ga je iets dieper zoeken.

Onmiskenbaar kom je langs de beelden van dat verschrikkelijke weekend in 1994. Waar Barichello een horrorcrash maakte op vrijdag. Ratsenberger verongelukt op zaterdag. En Ayrton Senna op Zondag. 

Ik ken de beelden, die kent iedereen, maar telkens raken ze mij toch weer. Ik weet niet of het het feit is dat we weten hoe ze aflopen. Maar ik krijg telkens weer buikpijn als ik het bewegingloze lichaam van Ayrton in die nog halve Formule 1 auto zie bungelen. Er volgt een rode vlag en de helikopter land midden op de baan.

 

JQ-7140

Olav Mol zegt ruim 20 jaar later dat hij eigenlijk verslag heeft gedaan van een dood. Een van de weinig die ooit live, op TV, voor zoveel mensen uitgezonden is. Schaamteloos vliegt de helikopter rondjes boven de plek. We krijgen elk detail mee. Van het openknippen van de overal tot de plas bloed die op het asfalt blijft liggen als Senna weggedragen wordt.

Niemand wil er op dat moment aan denken. Maar Senna gaat dit niet overleven. Of misschien heeft hij dat op dat moment al niet gedaan.

Elke dode is er natuurlijk te veel. En je kunt ook niet op elk circuit blijven herdenken. Maar wat was er gebeurd als Senna dit horrorweekend had overleefd? Was hij dan de man van 7 wereldkampioenschappen?

Ik vind de aandacht die de Formule 1 aan deze absolute legende besteed pijnlijk. Stuitend. En dat voor een sport met een organisatie die het alleen maar heeft over de legacy. Als je wil schermen met de geschiedenis, moet je ook de zwarte bladzijdes lezen. Overigens is dat een les voor meer mensen. Een simpel eerbetoon in de opwarmronde eventueel een zoom op de voorvleugel van de Williams doet al wonderen. Maar dat past niet in het feel good verhaal wat de F1 wil zijn.

En als de F1 het niet doet, dan doen wij het wel. Ayrton Senna is een legende. Geloofde in zijn eigen onsterfelijkheid en werd dat voor iedereen door in het harnas te sterven. Uit zijn schaduw kwam Schumacher. Die werd 7 keer wereldkampioen. Net als Hamilton. Maar geen van alle is zo groot, zo mythisch als Senna. En laten we dat nooit vergeten.

 

Bekijk en beluister onze laatste aflevering

Bekijk ook: