20-13: “Verstappen, slachtoffer en dader.”

Vorige week hebben wij het volgende, al dan niet bewust, niet besproken in de podcast. Maar nu er zelf internationale druk wordt uitgeoefend komen ook wij er niet onderuit. Max Verstappen botste in de vrije training met Lance Stroll en stak daarna een rant af waar je U tegen zegt. Het lastige is alleen dat er zo veel kanten aan zitten dat als je er nou echt iets zinnigs over wil zeggen je ze wel allemaal even door moet nemen.

Één. Coureurs vliegen met 300 km/h op zo’n bocht af, ondervinden gigantische hoeveelheden G-krachten op dat hele lichaam. Zo’n lichaam reageert door gigantische hoeveelheden adrenaline aan te maken. Als er dan iets gebeurt reageer je altijd iets emotioneler dan je zelf zou willen. Nu roept verkeer dat sowieso af want er zijn meer mensen die achter het stuur ineens compleet andere mensen zijn dan daar buiten. Echter is het wel zo dat je nog altijd kan kiezen op welke manier je jezelf dan uit. Nu hoeft Max niet heel boos namaste over de boordradio te schreeuwen, dat is het andere uiterste. Maar persoonlijk vind ik het niet heel taktsiche woorden.

Twee. Op het moment dat de emotie het overneemt wil je nog wel eens terugvallen op je moedertaal. Toen 10 jaar geleden New Kids de bioscopen veroverde met Verrekte Mongol is dat nog meer ingebakken in ons vocabulaire. Dat Verstappen in de emotie toch wat sneller terugpakt op zo’n woord wat in Nederland wat dichter op het puntje van je tong ligt is ergens ook nog wel begrijpelijk.

Drie. Wie is hier nou precies de schuldige? Max roept dat wel is waar in een omgeving waar hij niet altijd door heeft dat er meer mensen meeluisteren. Het is vervolgens de keuze van FOM om precies dit stukje uit te zenden zonder het woord weg te bliepen. Echter is het wel weer zo dat als je als FOM je coureurs zo uit de wind houdt je je ook af kan vragen waarom je die boordradio’s nog uitzend. Ben je dan nog een knip voor de neus waard?

Vier. En dat is de aller belangrijkste: wat zijn we met z’n allen toch een potje gevoelig allemaal zeg. Allereerst de VN-ambassadeur van Mongolië die in eigen land een hoop support zal oogsten door de opmerkingen over het feit dat de FIA Verstappen we een straf zou geven voor deze racistische uitingen! Aan de andere kant ook weer de Verstappen Fanatici die minstens net zo verbolgen reageren en zich op laten naaien door een VN-ambassadeur. Uiteindelijk doen ook zij precies hetzelfde.

Ik zeg het niet graag. Zelfs met hele frisse tegenzin. Maar ik denk dat Horner het goed heeft aangepakt. Houd zoiets intern. Bescherm je coureur en zeg dat hij in het vervolg zijn best doet om het beter te doen. En anders is Max zelf een mongool.

Bekijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *